Kruspersille
menes at stamme fra middelhavsområdet. Den blev kendt i Danmark i Danmark i
1500-tallet, hvor den er nævnt på adskillige indkøbslister til den kongelige
husholdning.
Kruspersille er i dag en af vore mest anvendelige krydderurter, da
den er en ideel ledsager til en lang række madvarer. Den egner sig både til
pynt og drys og som krydderurt der koges sammen med for eksempel stuvning eller
suppe. Kruspersille er ideelt som et frisk drys på de nye danske kartofler,
suppen eller omeletten. Persillesmør er en klassiker til både lyst og mørkt
kød, ligesom persillesovsen er det til rødspætten eller den stegte flæsk. Hvis
persillen anvendes som et frisk drys, skal den kun drysses på den mad der
bliver spist, da den ikke egner sig til genopvarmning. Har den været kogt eller
stegt sammen med retten kan den godt genopvarmes, det er dog vigtigt at maden
køles hurtigt ned. Se evt. mere her.
Ekstra info:
Persille var en kendt medicinplante i det gamle Grækenland
og Rom, hvor den blev anvendt som urindrivende, fordøjelses- og
menstruations- fremmende middel. I Rom var persille viet den gudinden Persefone,
Hades hustru, og den blev brugt i begravelsesceremonier. De gamle grækere
brugte den mod dårlig ånde, efter et godt måltid med vin og hvidløg.