Citronmelisse stammer oprindeligt fra Asien og Sydeuropa,
hvor den stadig vokser vildt. Romerne brugte citronmelisse i køkkenet, og
bragte den senere med til det nordlige Europa.
Planten der er høj og busket, er
en meget almindelig haveplante i Danmark. Den har en stærk citronagtig duft,
der virker tiltrækkende på bier. Både bladene og blomsterne har en lang række
anvendelsesmuligheder, men citronmelisse skal dog helst anvendes frisk. Smagen
er kraftigst hvis bladene høstes lige inden blomsterne springer ud, når
koncentrationen af æterisk olie er højest. Citronsmagen gør melissen velegnet
til retter med fisk eller kylling. Den er også forfriskende i salater,
dressinger og kryddereddiker. Citronmelisse er også god i te eller som tilbehør
til desserter eller til at give et frisk pift til punch eller smoothies.
Ekstra info:
Citronmelisse var en af den Schweiziske læge og alkymist
Paracelsus’ yndlingsplanter, da han mente, at den bedste urt for hjertet, da
den mentes at kunne lindre hjertebanken og generelt virke afslappende på
hjertet. Citronmelisse har op igennem tiden været anvendt til at styrke
humøret, og virke positivt mod angst og depression. Den har også været anvendt
som førstehjælpsmiddel ved sår, insektstik og feber.